Volg de jonge vogels!

Jonkie-blog

Hallo allemaal!

Ik heb het verandert in jonkie-blog omdat er op dit moment zo veel jonge vogels in de tuin zijn! Ik zal zo veel mogelijk vertellen wat er allemaal gebeurt in en rond de tuin. 

Veel plezier met lezen! 

De vogel-groetjes Charlotte :>

Jonkie-blog 2015

Hallo allemaal!

Dit jaar was het erg rustig hier in de tuin.. Bijna geen jonkies te bekennen! Maar gelukkig heb ik gisteren een uitgevlogen merel jong ontdekt hier in de tuin. Hij wordt goed gevoerd door ma en pa en zit veilig in de bamboe. Jullie zullen meer over deze merel te horen krijgen!

Jonkie blog 2014!

Ja, het is weer lente, dus alle vogels zijn volop bezig met nesten bouwen, broeden of hebben zelfs al jonkies! 

 

Dit jaar zijn de merels in onze tuin wel erg vroeg, want er zijn 2 jonkies uitgevlogen. Ze zien er gezond uit en kunnen steeds beter vliegen. Maar zelf eten?! Ho maar! Ze moeten nog gevoerd worden en pas over een paar weken kunnen ze het helemaal zelf. Pa en ma hebben het maar druk! 

 

Je weet vast nog wel dat ik vorig jaar in de winter een nieuwe nestkast had gekocht. Die lente broedde ze er nog niet in. Dit jaar is het anders: er zit een nestje in! Maar liggen er eieren? Nee, helaas niet, maar dat kan nog komen! We blijven hopen dat ze er eieren in leggen, maar ze kiezen zelf het beste plekje uit voor hun jongen. 

Volwassen jongens (en meisjes)

Jaja, het is zover. Ze zijn eindelijk volwassen, nou ja, bijna dan. De zang klinkt nog niet helemaal zuiver, maar dat komt nog wel. Eigenlijk is het jonkie-blog geen jonkie-blog meer. Ze zijn zo wat volwassen en krijgen volgend jaar al hun eigen jonkies. Dit blog wordt helaas niet meer bewerkt, maar op mijn normale blog wel! Van de winter ben ik weer volop bezig met mijn website, want buiten zitten, dat is te koud! In de winter kan ik ook prachtige foto's maken, dat is dan de eerste keer met mijn camera:)

 

Dit was het laatste stukje tekst op het jonkie-blog, maar je kunt nog altijd lezen!

De vogel-groetjes charlotte:D

Look a like

De pubers beginnen steeds meer op hun ouders te lijken. Ik kan ze haast niet meer uit elkaar halen! Ze beginnen zelf s al te oefenen met het zingen! Ze kunnen al heel wat, maar de mannetjes bereiden zich alsvast voor voor volgend voorjaar. Dat klinkt hier en daar nog niet helemaal zuiver.. :) De pimpelmezen zie ik niet zo vaak, die zijn blijkbaar al zelfstandig. Ook is er een jonge tjiftjaf in de tuin. Daar heb ik je nog niks over verteld, maar daar komt verandering in! Elke dag hoor ik zijn mooie geluiden (nou ja, mooi...) vrolijk door de tuin galmen. Het is dan nog lekker rustig en doet hij (of zij) lekker z'n dingetje. Beetje hangen, eten enzovoorts. De tjiftjaf is wel erg schuw, maar dat zal ik ook zijn als ik de enige tjiftjaf in een tuin was. Hij is elke dag wel te vinden in de bomen bij de wei. Daar hangt ie aan de uiteinden van de takjes om de zaadjes uit het plantje te pikken. Dat heeft ie gezien van de mezen. Verder niks nieuws gebeurd, dus ik ga maar eens lekker voor de tv zitten met een kopje thee! 

 

Salut! Charlotte :D

Echte pubers

Het zijn echte pubers, die jonge koolmezen. Er ligt genoeg voer op de voedertafel, gaan ze op de grond... Dus ik moet goed opletten en zorgen dat er voldoende voer op de etenstafel ligt om er voor de zorgen dat ze niet op de grond gaan zitten. Het gaat nu goed met ze. Ook de jonge pimpelmezen worden nu zelfstandiger. Ze durven samen met de grotere koolmezen op de voedertafel. Soms is er een menings verschil tussen de mezen, en dat vechten ze uit. Tja, mezen..

Je hoort er meer over!

 

De vogel-groetjes Charlotte :D

Tieners

De jonge mezen zijn ondertussen niet meer zo onhandig als eerst, ze zijn nu tieners! Ze leren snel alle dingen, en ze doen het goed. Af en toe hebben ze ruzie met elkaar, maar dat hoort erbij. Ze zien er goed uit, en ze eten flink van het zaad, maar hopen dat ze nu ook van de insecten eten! Voor de rest gaat het ook goed; vader en moeder koolmees zie ik af en toe op de voedertafel. Waarschijnlijk zijn de jonge mezen bij hun ouders weggegaan, maar hun broertjes en zusjes vinden ze toch nog wel een fijn gezelschap:) Ik heb ook een jong torteltje gespot, met zo'n lange, bobbelige snavel. Ze zien er niet echt mooi uit, haha!

 

Je hoort meer over de tieners,

Groetjes!!

Waar zijn ze nou?!

Hoi allemaal!

Ik heb geen idee wat er afspeelt in de jonkie-wereld, maar ik denk dat ze steeds meer zelfstandiger worden. De jonge merel is nergens te bekennen, maar de ouders komen af en toe langs met snavels vol met wormen. De jonge pimpelmeesjes + Tomtit zijn ook nergens te bekennen. Af en toe kom Tomtit nog met 3 jonkies, altans, de laatste keer dan. De jonge koolmeesjes zie ik ook bijna niet meer. Heel soms eten ze nog van de restjes pinda's. Soms vliegen ze even langs, met hun vader, en onderzoeken de tuin. De jonge koekoek zie ik ook niet meer zo vaak. Steeds zelfstandiger worden de jongen dus. Info over het houtduif nest is weinig. Ik zie hem/haar wel elke dag naar het nest vliegen met eten. 

 

De vogel-groetjes Charlotte ;)

Jonge Koekoek + Merel uitgevlogen

Yesss, de merel is uitgevlogen! Het is er maar een, dat goed gevoerd wordt door de ouders! Het jonkie kan al best goed vliegen, alleen nog een beetje leren sturen! De ouders zijn super goed in het oppassen van hun jonkie. Een kat wou hem pakken maar V stak met haar snavel bij in de kat en ze rende weg. Het jonkie was veilig en vloog toen naar de moestuin. Daar werd heb gevoerd met snavels vol met wormen! Nu over de Koekoek, ik heb pas ontdekt dat er een Koekoek hier is opgegroeid. Het word elke dag gevoerd door een kleine karekiet, naar ons in de sloot. Het kan al goed vliegen en roept om eten. Ik zag hem voor het eerst in een boom naast de sloot. Ik dacht dat het een boomvalkje was, zo gestreept. Maar het geluid klopte niet. Toen zag ik dat een klein vogeltje hem voerde en toen wist ik het meteen: Een jonge Koekoek! Ik heb een paar foto's ervan kunnen maken. Ook zit de jonge Koekoe wel een sin onze tuin, en wordt daar gevoerd. Het is wel een grappig gezicht hoor, zo'n klein vogeltje dat een Koekoek voert. Jullie gaan er meer over horen!

De vogel-groetjes Charlotte ;)

Jonge merel..?

Vanmiddag toen ik naar de verslaafde koolmeesjes keek, waren vader en moeder Merel aan het lawaai maken met voedsel in hun mond. Toen hoorde ik geritsel in de bamboe, vader en moeder zaten nog steeds op hun plek. Ik denk dat er een jonge merel (of 2) is uitgevlogen! Ik heb hem niet gezien maar ik let wel op de bamboe. Ik hoop dat ik hem zie en hem op de foto kan zetten!

De vogel-groetjes Charlotte ^.^ 

Nest ontdekt!

Yes! Ik heb weer een nest ontdekt in de tuin, eentje van een houtduif. Ik weet dat er wel eens een houtduif komt eten en in de klimop boom gaat zitten, maar een nest had ik dus totáál niet verwacht! Ik ontdekte het gisteren toen ik op de trampoline aan het springen was. Ik zag telkens een houtduif heen en weer vliegen en dat bracht me op een idee dat ie een nestje zou hebben! En volgens mij klopt het ook;) Ik ben benieuwd hoeveel ze zullen grootbrengen!

Je hoort meer over het houtduiven-nest!

De vogel-groetjes Charlotte :>

Oo, verslaafd!

Hallo!

De koolmeesjes hebben een probleem! Ze zijn verslaafd aan pinda's! Ze zijn bijna de hele dag te vinden bij de pinda-silo. Ze vinden het zo lekker, ze blijven er maar van eten. Soms zitten er wel 6 te gelijk aan! Verder gaat het heel goed. Over Tomtits jonkies weet ik niet zo veel omdat ik ze bijna niet zie. Maar ik hóór ze wel! Het gaat ook goed met de merels zelf, maar ik weet nog steeds niks over de jongen (als die er wel zijn!) Ik zou graag willen kijken maar dat ik hartstikke verboden! Dat staat in de Flora en Fauna wet. Je mag wel foto's maken van nesten of jongen als je ze maar niet verstoort, dat is het allerbelangrijkste. Dan kunnen de ouders hun nest verlaten omdat ze bang zijn dat je terug komt! Maar goed, het koppeltje heggenmussen zijn ook goed bezig. Ze zijn nog steed volop aan het voeren en ik heb het gevoel dat ze over een paar dagen kunnen uitvliegen. 

Ik laat snel meer weten!

De vogel-groetjes Charlotte:)

Jonkies gespot!

Jahoor, de jonkies van de koolmezen zijn al meer dan een week uitgevlogen. Eerst kregen ze eten van hun vader en moeder, voorgepikt en al. Maar nu worden ze langzaam groot en eten ze al zelf van de pinda-silo. Heb er een paar foto's van kunnen maken die je kunt zien bij het fotoalbum. Ik heb nóg groter nieuws, Tomtit en zijn vrouwtje hebben hun jongen laten zien! Een stuk of 7 schattige kleine pimpelmeesjes vlogen plots door de tuin! Heb ze gister op de foto gekregen en nog goed getimed ook! Tomtit gaf ze eten aan en daar had ik net een foto gemaakt! (ook die kan je zien bij fotoalbum) Verder gaat alles goed, vooral met de mezen. Bij de merels weet ik niet zo veel van de jonkies. Ik zie de ouders steeds minder en ik begin te denken dat de jonkies of niet zo goed met ze gaat of juist heel goed! Ik zie ze af en toe vliegen met een snavel vol wormen dus waarschijnlijk gaat het goed, tenminste dat hoop ik!

De vogel-groetjes Charlotte!

Dit is míjn tuin!

Vandaag heb ik V maar 1 keer gezien, maar M was volop aanwezig! Hij heeft veel gezongen, en imiteert ook veel vogels. Vooral de mezen, dat klinkt zo leuk. Dan denk ik dat er een koolmees in de tuin is omdat M het geluid maakt haha. Maar goed, M is volop zijn tuin aan het bewaken. Vanmorgen zat ik lekker in de zon (eindelijk lekker weer!) toen M aan kwam vliegen en ging zingen. Ik was aan het kijken, toen plotseling een indringer aan kwam vliegen. M zag het meteen en ging er als de bliksem achteraan. Hij viel de indringer aan en hij maakte dat hij weg kwam. Gelukkig was niemand gewond geraakt, en daarna ging M gewoon door met zingen, alsof er niks is gebeurd!

Druk druk druk!

De merels in mijn tuin zijn druk druk druk! Ze zijn de hele dag heen en weer aan het vliegen met snavels vol met wormen! Hun nest is in de bamboe, daar broeden elk jaar wel merels. Dit jaar is het een 2e jaars vrouwtjes merel en een 3e jaars mannetjes merel. V (vrouw) heeft nog niet zo veel ervaring met een nest. M (man) wel, waarschijnlijk is dit zijn 2e nest. Het gaat goed met die twee, ze voeren hun jongen, af en toe eten ze zelf ook, M zingt af en toe. Ik denk dat zeker 2 jongen het gaan halen met zulke goede zorg. Vorig jaar had een vorige nest in de bamboe ook 2 jongen grootgebracht. Ze waren sterk en een daarvan is V! Wel leuk om een merel van jongs af aan zo te zien groeien, nu zal ze niet meer groter worden, maar wel ouder! Op dit moment is M lekker aan het zingen. Hij is nog maar net begonnen, dus het gaat nog niet zo goed. Hij moet gewoon nog even opwarmen. 

Nieuwe reacties

07.08 | 08:50

Hoi Charlotte, bij toeval kom ik jouw mooie site tegen met foto's die ik gemaakt heb. Het ik vind het erg leuk dat je zo met vogels bezig bent.

31.01 | 18:47

Beste Charlotte,

Wat is jouw mening over de vogeltelling van dit jaar? Ik maak persoonlijk zorgen over de opkomst van de mussen.

20.07 | 13:31

Goed bezig Charrie

20.07 | 13:26

wat een ambachtelijke flex! ga zo door, alleen laad hij wat traag.