Vogeluitjes

Hier zet ik al mijn uitjes om vogels te bekijken. Ook zet ik er foto's bij, maar ook in het fotoalbum onder het kopje vogels.

Roofvogels ringen!

Zo zag het eruit!

Afgelopen zaterdag heb ik roofvogeljongen en uilen geringd! Ik ben mee gevraagd door een lerares van school, en wilde heel graag mee! We gingen eerst naar een boer in Terhole, die een nestkast met kerkuilen had. De nacht ervoor waren de jongen uit de kast gesprongen omdat het zo heet was die dagen. Daardoor konden we er maar 1 vinden (levend), en nog een kleintje die helaas overleden was. Het nog levende jong vloog al goed rond, maar opeens was hij verdwenen. Brian (een jongen die ook mee ging) en ik moesten hem zoeken, en vonden hem achter een plank helemaal verstopt. De ringer kon hem pakken en we gingen aan de slag! Eerst ging hij de vleugels meten en kijken of het een mannetje of een vrouwtje was. In dit geval was het een vrouwtje. Daarna gingen we hem wegen en uiteindelijk ringen. Het was snel gebeurd, maar wel zorgvuldig. Ik mocht hem ook nog even vasthouden! 

 

Bij dezelfde boer was er ook een nestkast met 3 jonge torenvalken. We kwamen in de buurt van de nestkast, toen ze er opeens alle 3 uitsprongen! Twee jongen waren al snel in onze handen, maar de 3e was goed verstopt in het riet/gras. Na goed zoeken vonden we hem eindelijk en konden we gaan ringen. Het zelfde proces ging aan de gang bij de drie torenvalken, en ik mocht zelfs even helpen! Ondertussen werd de kast schoongemaakt en werden de jongen teruggezet. 

 

Toen reden we naar nog een torenvalken kast bij de Vlaamsche kreek. Er stond een picknicktafel waar we gingen lunchen en daarna gingen we weer ringen. Bij de vorige torenvalken sprongen ze eruit, dus nu gingen we klaar staan om ze te vangen. En ja hoor, eentje vloog de wei in. Gelukkig hadden we hem snel en konden we aan de slag. Weer mochten Brian en ik weer helpen met het ringen en ze vasthouden. Ik vind het erg leuk om te doen! 

 

Maar we waren nog niet klaar, we moesten nog andere torenvalken nestkasten controleren of er jongen inzaten. Dat deden we met een lange stok met een spiegel eraan. Zo konden we erin kijken zonder dat we ze heel erg stoorden. Bij 1 nestkast waren er 2 jongen klaar om uit te vliegen, bij eentje lag er nog een ei en 2 kleintjes en bij de andere waren ze al weg.

Ik vond het erg leuk om te doen, en ik ga zeker vaker mee!

't Zwin

Dit is een van de foto's van de ooievaars die ik heb gemaakt :)

Een week of 2/3 geleden, ben ik samen met mijn vader naar het Zwin geweest. Een mooi gebied met veel vogels. We begonnen dus te lopen, toen ik opeens een groepje ooievaars zag! Ze waren aan het foerageren, en ik zag mijn kans om ze te fotograferen. Ik kon heel dichtbij komen, ongeveer 10 meter! Ik heb veel foto's van de ooievaars gemaakt, en toen zag ik dat er zelfs een lepelaar bij zat. Zijn lepelachtige snavel viel meteen op. Daar heb ik natuurlijk ook veel foto's van gemaakt. Je kon goed zien hoe hij met zijn snavel heen en weer in het water ging, op zoek naar voedsel. Daarna liepen we verder, toen opeens een grote groep spreeuwen tussen het riet vandaan kwam. Ze gaven eventjes een mooi spectakel, door met z'n allen te gaan vliegen en allerlei vormen aan te nemen. Het zag er supervet uit! We waren toen al zo'n uur onderweg, toen we een bankje tegenkwamen. Als je op het bankje zat, kon je goed de meanderende riviertjes zien. Ook daar heb ik een foto van gemaakt. Even later gingen we weer verder, het gebied in, maar dat was niet zo'n succes. Het was erg drassig en je zakte zo weg, dus gingen we na een uurtje lopen terug naar het bankje. Tijdens het uitrusten zag ik opeens een ijsvogel voorbij vliegen! Hij floot zijn piepje toen er nog eentje kwam! Het was een paartje, en samen vlogen ze verder het gebied in. Ik had ze nog nooit gezien, dus dat was een mooie afsluiter. Ik heb er helaas geen foto van kunnen maken, maar het zien was al mooi genoeg. Daarna liepen we terug en reden we naar huis. Het was echt geweldig! 

Lange wandeling

Vorige week zondag gingen ik en mijn vader samen naar een natuurgebied met veel vogels. Het was heel drassig, maar heel mooi. Het was mooi weer. Er waren veel rietvelden en meertjes die door heel het gebied lopen. We waren er al om 9 uur. We dronken wat warme thee en we gingen lopen. Het gebied was groot, met diepe wateren en ondiepe voor de steltlopers. Er waren heel veel ganzen, zoals Canadese ganzen, grauwe ganzen, nijlganzen, kolganzen en rotganzen. Ze vlogen allemaal samen in een grote groep, die later in tweeën spiltste. Ik was al gauw vertrokken, want ik hoorde baardmannetjes! Hele mooie, snelle rietvogeltjes. goed te herkennen aan hun zwarte vlek door hun ogen. Helaas waren ze goed verstopt en kon ik geen foto's maken. In het ondiepe water zaten veel tureluurs verstopt. Af en toe hoorde je hun herkenbare roep uit het riet. Ook zaten er veel grutto's en wulpen in het ondiepe water. Alle vogels waren aan het fourageren. We liepen weer verder langs de meren om een paar foto's te maken van de eenden. Ik had geluk en heb een goede foto kunnen maken van een opstijgende eend! We keken wat rond en liepen weer verder. Plotseling hoorden we iets naast ons, er rende een groot hert weg! We stonden ongeveer een meter er vandaan, zonder iets te merken. Het hert was al snel verdwenen en we zagen hem niet meer terug. We liepen verder en we merkten al snel dat dat hert niet het enige hert was. We zagen overal paadjes, plaatsen waar ze lagen, uitwerpselen en hoefafdrukken. Maar ze waren nergens te bekennen. Ze hadden ons waarschijnlijk al gezien en zijn gelijk weg gerend. We liepen naar het einde van het gebied, en daarnaast was er een wei met een grote plas waar heel veel ganzen waren en heel veel kieviten. Er stonden 3 koeien in, en ze vonden het niet zo leuk dat zoveel ganzen en wadvogels op hun terrein waren. De koeien renden naar de ganzen en jaagden ze weg. Ze vlogen allemaal op, dat was echt heel mooi! Ik heb veel foto's kunnen maken, die zullen binnen kort verschijnen bij het kopje fotoalbum. Het was heel leuk!

Roofvogel-avontuur

Heei allemaal!

Zondag zijn we naar Ijzendijke geweest voor een roofvogelworkshop! Het was echt geweldig! Ik had mijn camera bij, helemaal opgeladen. Ik had mijn geluks kleren aan, geluks ketting (maar die heb ik altijd aan) en mijn geluks onderbroek, daar staan vogels op, vandaar ;) Ik genoot even van het prachtige uitzicht daar, zo open en mooi! Toen liepen we de tuin in en hoorde ik de roofvogels al roepen. Je mocht eerst de vogels fotograferen en bekijken. Ik heb toen heel veel kopfoto's gemaakt. Harry (een buizerd) was de hele tijd aan het roepen. De rest zat lekker rustig om zich heen te kijken. Toen kregen we een beetje uitleg en toen mocht je een vogel uitkiezen om vast te houden. Als eerst koos ik de steppe-arend. Hij was zo mooi, niet te geloven. Hij heet Bo, hij is 21 jaar oud. Ik had hem 10 min. vast en toen begon hij toch wel zwaar te worden:) Toen hield mijn vader hem even vast en gingen we naar een andere roofvogel. Ik wilde de woestijnbuizerd, en die mocht ik:) Ik hield hem even vast en mijn vader de oehoe, Chuck(ie) de oehoe. Daarna ruilden we. Chuck kon je helemaal tegen je aandrukken, zo hemels zacht...:) Je kon hem ook helemaal aaien op zijn borst. Daarna had ik een roodstaart buizerd, die was ook heel mooi. Hij had een mooie staart, een beetje rood-oranje. Daarna mocht ik Daantje het steenuiltje vast houden. Die was zo lief! Je kon haar helemaal aaien en knuffelen, ik had haar zelf een kusje op haar rug gegeven! Daarna moest ik Daantje terug brengen naar haar hutje buiten. Toen mocht ik Uiltje vast houden, een kerkuil. Helaas was ze blind maar ze hebben gelukkig een uitstekend gehoor! Zij was ook heel erg zacht, en heel lief. Als je boven haar snavel kriebelde, deed ze haar oogjes dicht:) Ook Uiltje mocht ik terug naar haar hutje buiten brengen. Je mocht wat eten en wat drinken en toen gingen we met de vogels vliegen, dus opvangen. Je kreeg een kippenpootje en die moest je tussen je duim en je wijsvinger stoppen. Je moest goed opletten want voor je het wist zat ie al op je hand! Toen werden de woestijnbuizerds lostgelaten. 6 mensen (waaronder ik) moesten in een kring gaat staan en van Marina kreeg je een kippenpootje, als ze ja zei moest je je hand omhoog houden en kwam een van de drie woestijnbuizerds naar je toe vliegen. Bij een jongen kwamen er 2 op af en gingen ze allebei op de handschoen zitten! Ook was er een Afrikaanse oehoe, genaamd Diko. Dat was een echte Afrikaan want die kon dansen. Als je Diko! roept en danst met je hoofd heen er weer dan doet hij mee:) Dat was wel schattig:) Ook gooide ze eten in de lucht en kon je zien hoe ze dat vingen, dat was ook heel mooi. Toen was het helaas al tijd... Ik zei de vogels nog even gedag en kreeg nog 3 veren van de roofvogels: 2 van Chuck de oehoe en een staartveer van een woestijn buizerd. 

Het was echt supervetmegacoolheftig! ;) Volgend jaar wil ik het nog eens beleven, zo leuk!

De (roof)vogelgroetjes Charlotte🙂 

Chuck de oehoe, zelf gemaakt.

Schoolkamp

Wat was schoolkamp geweldig! 2 en een halve dag waren we in Vogelwaarde in de camping De Vogel. Het was er superleuk! En onderweg heb ik veel vogels gezien én gehoord. Heb mijn eerste Gele Kwikstaart en de Veldleeuwerik gespot. Die wilde ik al een tijdje zien. Weer 2 nieuwe vogels op mijn lijstje! Ben ong. een uurtje geleden thuis gekomen. Ik kreeg een warm welkom van mijn moeder, de katten, de honden en natuurlijk de vogels. Een koolmees had me gemist en ging boven (ong. 30 cm) op een tak zitten. Hij vond me niet gevaarlijk en vloog rustig naar de voedertafel. Hij keek me zo lief aan! Die schattige kraaloogjes krijg ik niet meer uit mijn hoofd hihi:) Dit was een heel kort verhaaltje over schoolkamp!

Avondje weg

Wauw wat heb ik maandagavond veel gezien! Ik heb met mijn vader een grote ronde gereden een half uur hier vandaan. Ik heb echt super veel gezien! Hier is mijn verhaal:

Ik zat in de auto naar buiten te kijken met mijn camera in mijn hand, klaar om een foto te maken. We waren er natuurlijk nog niet maar wie weet, zie ik wel een ''onbekende'' vogel die ik kan "schieten". We kwamen langs een meertje met een klein rietveldje erbij. Daar waren futen (koppeltje) meerkoeten en een paar wilde eenden. Ik had wat foto's gemaakt van de futen en een paar meerkoeten. Toen reden we voorbij een half tulpenveld, daar heb ik natuurlijk ook een paar foto's van gemaakt. Het waren de kleuren geel, paars een wit. Toen reden we weer verder langs een rietveld met een klein slootje. Zoals te verwachten waren daar meerkoeten en wilde eenden. Ook waren er 2 buizerds in de lucht aan het cirkelen. Toen reden we verder naar een ander meer. Op de heenweg zag ik voor het eerst een vrouwtjes fazant! Ik heb daar van natuurlijk ook een foto gemaakt. Ik moest doodstil zijn want fazanten en andere loopvogels moeten goed kunnen horen in dat gras. Ik had 3 foto's gemaakt en toen we de auto weer opstartten rende de vrouwtjes fazant als de wiedeweer weg. Toen kwamen we bij het meer aan, daar zaten me toch veel kuifeenden! Ik heb er nog nooit ze veel bij erlkaar gezien. Er zaten ook veel futen en meerkoeten en wilde eenden. Er was ook een koppeltje Canadese ganzen. Ik heb wat foto's gemaakt en heb goed geluisterd naar de geluiden. Toen zijn we verder gereden naar het laatste deel. Dat was best ver rijden. Toen we er waren zat er een hele grote groep grauwe ganzen en kolganzen met een paar canadese ganzen in het water. Toen vlogen er twee onbekende ganzen over, ik keek in mijn verrekijker en het waren 2 nijlganzen! Die had ik nog nooit gezien! Ik was natuurlijk heel blij :D  Toen liepen we verder door het hoge dorre gras. Er waren echt superveel maar dan ook superveel slakken in het gras. Dat is een paradijs voor zanglijsters! en er waren ook heel veel zanglijsters, dat zag je aan de aambeelden op de grond. Dat zijn plekken waar hij zijn slakken kapot maakt en opeet. Toen zag mijn vader een uitgekomen ganzen ei! Hij is supergroot en de eierschaal is super sterk. Ik heb hen opgepakt en we zijn het bos in gelopen naast het meer. Daar heb ik mijn eerste tjiftjaf gezien, ik heb hem heel vaak gehoord maar door zijn snelheid niet gezien. Toen we daar waren zat daar een nest van een torenvalk! Ik weet niet of hij bewoond was maar hij zag er bewerkt uit. Ik heb daar een foto van gemaakt en ben weer verder gelopen. De zon ging bijna onder, dat kon een mooie foto zijn. Ik liep met mijn vader naar het andere kant van het water en maakte een foto van het water (met de ganzen) met de zonsondergang. Toen we terug liepen zag ik een half skelet liggen van een gans! Ik heb het natuurlijk meegenomen. Toen liepen we terug naar de auto en zijn we terug naar huis gereden!

Dit was mijn verslag over maandagavond!

De vrouwtjes fazant

Jo van Dorsellaer 31.01.2021 18:47

Beste Charlotte,

Wat is jouw mening over de vogeltelling van dit jaar? Ik maak persoonlijk zorgen over de opkomst van de mussen.

Nieuwe reacties

07.08 | 08:50

Hoi Charlotte, bij toeval kom ik jouw mooie site tegen met foto's die ik gemaakt heb. Het ik vind het erg leuk dat je zo met vogels bezig bent.

31.01 | 18:47

Beste Charlotte,

Wat is jouw mening over de vogeltelling van dit jaar? Ik maak persoonlijk zorgen over de opkomst van de mussen.

20.07 | 13:31

Goed bezig Charrie

20.07 | 13:26

wat een ambachtelijke flex! ga zo door, alleen laad hij wat traag.