Spreekbeurten!

Moet je een spreekbeurt doen maar weet je écht niet welk onderwerp je moet kiezen en houd je van alle vogels? Dan heb ik het wel heel makkelijk voor jou gemaakt. Ik heb mijn eigen spreekbeurt op mijn site gezet zodat jullie het kunnen kopieren en goed kunnen oefenen! Maar verander ook wat, bijvoorbeeld dingen de er in staan die je niet weet en zelf nog iets weet te vertellen wat er nog niet is staat, kun je dat erbij zetten. Deze spreekbeurt is een succes! Tenminste bij mij;) Had er een tien voor, dus doe je best!

De vogel-groetjes Charlotte ;)

Spreekbeurt

Roofvogels en uilen

 Hallo ik ben Charlotte en ik doe mijn spreekbeurt over roofvogels en uilen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het mijn lievelings dieren zijn en ik er later mee wil gaan werken.

 

 

Inhoud:

1. Roofvogels

2. Uilen

3. Bouw

4. Voedsel en jagen

5.  Nest en jongen

6. Bescherming

7. Vragen

 

 

 

 

 

1. Roofvogels

Roofvogels zijn grote, sterke vogels. Ze hebben een sterke snavel en klauwen waarmee ze hun prooien vangen. Roofvogels worden ook wel jagers van de dag genoemd. Dat komt omdat ze overdag jagen, en niet ’s nachts. De meest bekende roofvogels van Nederland zijn buizerds, torenvalken, sperwers en boomvalken.  Buizerds herken je aan de miauwende roep die ze maken. Torenvalken herken je aan het bidden in de lucht. Sperwers herken je door de gestreepte borst en de onderkant van de vleugels. En boomvalken herken je aan hun masker en de gele oogringen. De grootste roofvogel ter wereld is de Californische Condor. Hij heeft een spanwijdte  van 3m 50 en is 1m 20 lang. De Californische Condor is heel ernstig bedreigd en is uitgestorven in het wild. Ze leven alleen nog in gevangenschap in Zuid-Amerika. Mensen laten deze condors vrij in de natuur om zich te laten voortplanten.

 

2. Uilen

Je kent ze vast wel, de uilen. En je ziet vast wel eens een braakbal liggen. Maar waarom zie je ze nooit? Dat komt omdat ze alleen ’s nachts actief zijn. Dat betekent dat ze overdag slapen in een holle boom of in een schuur. In de lente zijn ze wel eens overdag actief omdat ze jongen moeten voeren. Steenuilen en bosuilen zijn de bekendste uilen van Nederland. Steenuilen zijn de kleinste uilen van Nederland. 

Hij is 22 cm lang en heeft een spanwijdte van 56 cm. Hij is dus even groot als een forse merel. Bosuilen zijn 38 cm lang en hebben een spanwijdte van 1 m. Bosuilen kun je horen als je ’s avonds laat naar buiten gaat. Ze hebben een lage, luide roep. Steenuilen hebben -net als de buizerd- een miauwende roep. De grootste uil is de oehoe. In Nederland komen er ongeveer 10 oehoes voor. In Limburg word een koppeltje gevolgd door een webcam. Die kan je zien op www.beleefdelente.nl .

 

 

3. Bouw

Roofvogels en uilen hebben een compleet verschillende bouw. Uilen kunnen hun nek helemaal draaien! Dat moet ook, want ze kunnen hun ogen niet zo bewegen net als wij dat doen. Roofvogels kunnen dat wel. Met hun goede ogen kunnen ze bijna 1 km ver zien. Uilen kunnen dat ook. Hun ogen zijn zo aangepast dat ze in het donker kunnen jagen. Maar daar gebruiken ze ook hun oren voor. De oren van roofvogels en uilen zijn eigenlijk 2 gaatjes. Eentje zit er lager dan de andere, dan kunnen ze bepalen waar het geluid zich bevind.  De Laplanduil heeft de best oren van allemaal. Hij kan een muis horen lopen onder 60 cm sneeuw van wel 30 meter afstand. Roofvogels en uilen kun je het best herkennen aan hun haakvormige snavel. Bij uilen zit die een beetje verstopt onder kleine donsveerstjes. Met hun gehaakte snavel kunnen ze hun prooi goed open scheuren. Roofvogels en uilen hebben een schutkleur, dat betekent dat ze onopvallend zijn. Uilen vliegen heel geruisloos. Hun veren zijn heel zacht en daar door maken ze geen geluid tijdens het vliegen. Roofvogels hebben gladde veren. Dat maakt niet veel uit tijdens het jagen want hun zweven. Dat kost weinig kracht.

 

4. Voedsel en jagen

Roofvogels en uilen zijn carnivoren, oftewel ze eten vlees. Met hun sterke klauwen en snavel is het een eitje voor ze. Tenminste dat denk je. De meeste roofvogels zijn groot en zwaar dus ze moeten dat lichaamsgewicht mee op reis nemen. Die reis opzoek naar voedsel kan heel lang duren. Sommige roofvogels en uilen hebben iets slims bedacht. Ze gaan beschut in een boom of op een paal zitten en wachten. Dat duurt wel  lang maar je hoeft er niet voor op reis. Roofvogels eten voornamelijk  duiven, muizen en konijnen. Als het eten schaars is dan zoeken ze in een wei naar grote insecten. Uilen eten voornamelijk muizen, zangvogels en soms een konijn. Uilen slikken hun eten in het geheel door. Dat kan hun maag niet allemaal verteren, zoals de botten en het haar. Die braakt de uil weer uit en zo ontstaat een braakbal. Als je die uitpluist dan weet je wat een uil heeft gegeten. Dat gaan jullie ook doen.  Jullie pakken een kladblaadje en jullie schrijven op hoe groot hij is en wat er allemaal in zit.

 

 

5. Nest en jongen

Als de lente aanbreekt  gaan de mannetjes roofvogels en uilen de dames versieren. Uilen doen dat door te roepen midden in de nacht. Het bekentste geluid is die van de bosuil: https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=AgvKEnVLrLQ&feature=endscreen  Roofvogels doen niet aan roepen en zingen. Hun doen een voorstelling: Eerst gaat hij opzoek naar een vrouwtje in de buurt. Als hij er een gevonden heeft gaat hij zich uitsloven door allerlei kunstjes en trucjes te doen in de lucht. Maar daar vallen de dames niet op. Voor de vrouwtjes moet het mannetje goed kunnen jagen, dus gaat het mannetje een prooi voor haar vangen. Als het vrouwtje het mannetje  goedkeurt, neemt ze de prooi aan. Als roofvogels en uilen een vrouwtje gevonden hebben blijven ze partners voor het leven.  Dan beginnen ze samen voor het nest. Eerst kiezen ze een geschikte plek uit zoals een schuur of holle boom. Dan verzamelen ze takjes en andere dingen die nodig zijn voor een stevig nest. Als het nest klaar is legt het vrouwtje haar eieren. Maar bij roofvogels en uilen wachten ze niet tot ze allemaal zijn gelegd. Als het eerste ei is gelegd gaan ze al broeden. Als ze allemaal zijn uitgekomen zitten er grote verschillen in de lengte, omdat het eerste ei meer warmte en verzorging krijgt dan het laatste ei. Dus ongeveer 1 of 2 jongen halen het omdat die het sterkst zijn. De jongen worden verzorgd tot ze al hun donsveertjes kwijt zijn geraakt. Dan leren ze zelf jagen en worden dan achtergelaten door hun vader en moeder.

 

 

7. Bescherming

Veel roofvogels en uilen worden bedreigd. Dat betekend dat er nog maar weinig in het wild leven. Vogelbescherming en andere vogelwerkgroepen beschermen deze prachtige dieren. Dat doen ze door ze te ringen en camera’s op te hangen bij hun nesten. Ook beschermen ze bossen tegen het stropen van de vogels. Als mensen toch proberen te stropen pakt vogelbescherming ze flink aan. Je kan wel een boete krijgen van honderden euro’s. Soms doen ze ook wel eens een zender op hun rug. Dan kunnen ze volgen waar ze naar toe gaan.  Ook leggen ze wel eens een dood hert of geit neer als eten heel schaars is zodat ze niet doodgaan van de honger.  Wil je ook meehelpen met beschermen? Meld je dan aan bij www.vogelbescherming.nl  en help voor het bestaan van deze prachtige roofvogels en uilen!

 

 

 

8. Vragen

1 Wat is de grootste roofvogel ter wereld?

  Antwoord: Californische Condor

2  Wat zijn de meest bekende uilen van Nederland?

   Antwoord: Steenuilen en Bosuilen

3 Wat doen roofvogels om een vrouwtje te versieren?

   Antwoord: Ze sloven zich uit en vangen een prooi voor haar

Spreekbeurt nmmr 2

Heb wéér een spreekbeurt gehouden, en weer met succes! Samen met mijn vriendin deden we het over Avifauna, een groot vogelpark in Alphen aan den Rijn. Als je het er over doet is het leuk als je er naar toe ben geweest en als je spulletjes er van hebt. Het is extra leuk als je een powerpoint erbij maakt met allemaal foto's (het leukst is zelf gamaakt) erbij. Hier is ie!

De vogel-groetjes Charlotte :>

Avifauna

Hallo ik ben Charlotte Hallo ik ben Fabiënne

En wij doen onze spreekbeurt over avifauna.

We hebben het onderwerp gekozen omdat we er allebei naartoe zijn geweest en het echt heel leuk was.

 

Inhoud:

1. Wat is avifauna?

2. De entree

3. De vogelshows

4. Welke vogelsoorten zijn er?

5. De vogels voeren

6. De vogelhallen

7. Weetjes

8. Vragen

 

 

 

 

 

 

 

1. Wat is avifauna?

Avifauna is een groot vogelpark in Alphen aan den Rijn. Het is in 1950 opgericht door de familie Van den Brink. Vogels houden was hun grote hobby. Het park bestaat uit hokken en afgezette gebieden met vogels erin. Maar er zijn ook vogels die los vliegen of lopen zoals de pelikanen, de kwakken, eenden en de pauwen. Je kunt kijken naar de vogels in hokken, maar je kunt ook naar een van de prachtige vogelshows gaan. Daar vliegen ze los rond en kun je hun prachtige kleuren bekijken. Je kunt ook lori’s voeren maar daar vertellen we straks meer over.

 

 

2.  De entree

Je kan natuurlijk niet gratis in het vogelpark avifauna. Het kost 12.50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. Voor volwassenen 14 euro en voor 65+ers 13 euro. Je krijgt een toegangs kaart. Ook krijg je de plattegrond om niet te verdwalen in het vogelparadijs. Dan loop je door de ingang en ben je in het vogelpark avifauna. Ook kan je een kaartje kopen voor een vaartochtje in het meer ernaast.

 

 3. De vogelshows

In het paasweekend, april, mei, september en oktober om 13:30 en 15:00 uur en in juni, juli en augustus om 11:00, 13:30 en 15:00 uur. Dat betekent tot oktober 2 keer een vogelshow en van juni tot aug. 3 keer. Een van roofvogels, waar de Amerikaanse zeearend, de grijze wouwen, de Europese oehoe, de gieren (monniks gier en de vale gier) , de stellers zeearend en de torenvalk los vliegen en hun kunsten laten zien. Bijvoorbeeld hoe hard ze heen en weer kunnen vliegen en hoe ze vliegende prooien te grazen nemen en hoe de zeearend een vis uit het water grijpt. Een van tropische vogels zoals ara’s en papegaaien. En een van uilen.  Bij de tropische demonstratie is er een lachvogel die takjes verzamelt uit het publiek. Dan worden er 3 kinderen uitgekozen en die moeten een takje hoog in de lucht steken. Dan komt de lachvogel er aan en pakt 1 voor een de takjes. Bij alle shows vliegen de vogels heel dicht bij je over het publiek. Bij de roofvogelshow vliegt er een monniksgier vlak boven je hoofd. Die was echt heel groot!

 

4. Welke vogelsoorten zijn er?

In avifauna zijn ongeveer 1800 vogels. Van roofvogels en tropische vogels zijn er het meest. Onder anderen zijn er het meeste tropische vogels dus bijvoorbeeld: papegaaien, Ara’s, verschillende soorten Toekans, neushoornvogels, flamingo’s, kolibrie’s, kraanvogel, regenbooglori’s en parkieten vallen ook onder de categorie tropische vogels. Bij de roofvogels zijn er de soorten: meerdere soorten gieren, torenvalken, slechtvalk, uilen, Amerikaanse zeearend, de gewone zeearend, de stellers zeearend, Afrikaanse visarend, en secretarisvogel. Verder zijn er nog heel veel ooievaars met nesten, en watervogels zoals: pelikanen die loslopen, eenden, kwakken en pinguïns. 

 

 

 

 

5. De vogels voeren

De vogels worden natuurlijk gevoed. De pelikanen en de pinguïns om 12 uur, de rest word gevoerd na sluitingstijd. Tijdens de vogelshows worden de vogels die meedoen beloond met iets lekkers. De roofvogels met een kuikentje of een muisje. De tropische vogels met een nootje of iets dergelijks. De lori’s kan je in de Lori Landing met nectar voeren. Je krijgt een kuipje die 50 cent kost en dan loop je de hal binnen. Daar zijn heel veel Regenbooglori’s. Ze komen op je zitten en gaan niet meer van je af. Ik heb daar iets grappig meegemaakt: Ik had een 2e kuipje gekocht en liep naar binnen. Daar kwamen gelijk 3 lori’s op me af. Eentje bleef de hele tijd op me zitten ook al was de nectar op. Hij liep op via mijn arm naar mijn hoofd en ging de luizen controle doen. Hij wilde er echt niet van af. Op een gegeven moment hing hij aan mijn haar, dus pakt hij het vast met zijn klauwtjes en hing voor mijn gezicht. Hij keek recht in mijn oog en hij wilde er in pikken. Toen ging hij terug zitten en beet in mijn oor. Dat was Charlotte’s verhaaltje. Als je ooit naar avifauna gaat moet je echt die lori’s voeren, zo leuk!

 

6.  De vogelhallen

Ook zijn er in avifauna de vogelhallen. Dat zijn grote lange hallen waar heel veel, maar dan ook heel veel vogels zitten. In een speciale hal liepen of vliegen ze los. Daar zitten alleen de neushoornvogels in hokken. Er is ook een hal waar heel veel vogels in hokken zitten en maar een paar losvliegen. In de tropenhal is de tempratuur net zo warm als in een tropisch regenwoud. Ook is er een nachtsafari. Daar zijn allemaal uilen en die moet je zelf zoeken. En ook zijn er kiwi’s die je kan bekijken met een speciale nachtkijker.

 

7. Vogelweetjes

Wist je dat……

De kolibrie achteruit kan vliegen?

De Europese oehoe de grootste uil is?

Dat de kolibrie 4000 keer met zijn vleugels per minuut slaat?

Flamingo’s met hun snavel hun tenen kunnen aanraken?

Dat bij roofvogels het vrouwtje groter is dan het mannetje?

 

8. Vragen

Hoeveel vogelshows worden er gehouden van juni tot aug.?

Antwoord: 3 per dag

 

Wanneer is het opgericht en door wie?

Antwoord: In 1950 door fam. Van den Brink

 

Hoeveel kost de entree voor kinderen van 3 t/m 12 jaar?

Antwoord: 12.50 euro

 

Welke vogel ging er op mijn hoofd zitten?

Antwoord: Een regenbooglori

 

Dit was onze spreekbeurt over Avifauna, wij hopen dat jullie het leuk vonden!

annoniem 14.03.2015 08:00

dit is niet echt wat ik bedoelde ik zoek de stellers zeearend

ik zeg me naam niet ♥ 08.02.2015 12:47

wauw! zooo goed! I ♥ DEZE SITE!!!!♥♥♥

Hendrika 26.12.2014 11:16

Je kan goed spreekbeurten maken en houden!

anoniempje (ik zeg niet me naam) 18.03.2014 19:52

eeeeh????????????????????????????????? wat???????????????????????????

Kimberley T 24.07.2013 15:30

Ik wil nu ook naar avifauna

Charlotte 24.07.2013 17:46

Leuk! Kijk eens op de website: http://www.avifauna.nl/
Het is echt niet duur voor een hele dag! Enne, als je er naar toe gaat, vergeet je camera niet!
Grt

Nieuwe reacties

07.08 | 08:50

Hoi Charlotte, bij toeval kom ik jouw mooie site tegen met foto's die ik gemaakt heb. Het ik vind het erg leuk dat je zo met vogels bezig bent.

31.01 | 18:47

Beste Charlotte,

Wat is jouw mening over de vogeltelling van dit jaar? Ik maak persoonlijk zorgen over de opkomst van de mussen.

20.07 | 13:31

Goed bezig Charrie

20.07 | 13:26

wat een ambachtelijke flex! ga zo door, alleen laad hij wat traag.