Over de vogels

Over vogels

Merel, mannetje

Vogels zijn geweldig, vindt je niet?

Vooral hun mooie verenkleed. Alleen de mannetjes vogels hebben dat, maar niet allemaal. sommige soorten zijn het vrouwtje en het mannetje mooi gekleurd, zoals de pimpelmees. Vrouwtjes hebben meestal een bruine bovenkant met wat strepen, en de onder kant wat lichter. Saai verenkleed denk je dan, maar eigenlijk is het heel belangrijk zo'n saai verenkleed. De vrouwtjes moeten bij het broeden goed beschut zijn voor rovers, anders worden de eieren opgegeten. Maar soorten  waar beide vogels flink gekleurd zijn, hebben iets slims bedacht. Ze gaan broeden in neskasten, of in een holte in een boom. De specht is er daar zo eentje van. Ze maken een holte in hoog in de boom waar ze lekker beschut zijn, want de mannetjes en vrouwtjes zien er precies het zelfde uit! 

 

Eten

Je ziet vast wel eens een merel op de grond zitten, maar wat doet ie dan? Hij zoekt naar wormen. De merel is een echte insecten eter, maar af en toe eet hij wat zaden. Een vlaamse gaai is een echte noten gek. Elke herfst verzameld hij zo veel mogenlijk hazelnoten, zoekt wat gaten in bomen en propt ze er in. Dan gaat hij naar een ander gebied en in de winter keert hij terug naar de boom waar alle noten in verstopt zitten, en zoek ze terug op. Soms vergeet hij wel wat noten, dan groeien er bomen uit. Koolmezen en pimpelmezen hebben iets heel slims bedacht. In de lente en zomer proppen ze zich vol met insecten. Als het begin de herfst is gebeurt er iets heel speciaal in hun maag. De maag verandert en krijgt een sterke spier in de maag. Zo kunnen ze gerust zaden eten. Dat is natuurlijk heel handig, maar de merel zit flink in de problemen! Hij krijgt niet zo'n sterke maag. Daarom kun je de merels helpen. Maak een heerlijk maaltje voor deze arme knakker. Volg de instucties van de recepten en ze zijn weer helemaal in vorm!

Trek

Opgelet! Het is nu trektijd voor de meeste vogels! Dus pak je verrekijker erbij en kijken maar! Van begin september tot eind december zijn ze in een warmer land, zoals Spanje of sommige, zoals de boerenzwaluw, helemaal naar Zuid-Afrika! Dat is een lange reis, maar in de herfst eten ze zo veel mogenlijk voor de trek. Als het zo ver is dan verzamelen ze zich in een boom of op een dak en vertrekken. De meest bekende trekvogel van Nederland is de boerenzwaluw. Hij is best wel klein, met een blauwe rug en vleugels, en een rode keel. De onder kant is vaal geel en hij heeft een gevorkte staart. Bij de mannetjes is het beter zichtbaar dan bij de vrouwtjes. Hun nest bestaat uit modder en hooi, die ze aan de onder kant van een dak vastmaken. Je denkt, dat nest is ontstevig, maar eigenlijk is het best wel stevig. Het nest gaat 2 tot 3 jaar mee. 

Roofvogels

Buizerd, op zoek naar een lekker hapje:)

 

 Roofvogels, prachtig om te zien. Vooral als ze jagen, met hun sterke snavel en hun scherpe klauwen kunnen ze makkelijk een konijn te grazen nemen. Maar ze eten niet allemaal een lekker konijn, sommige eten vis. Zoals zeearenden en de visarend. De meeste rovers leven niet in nederland, zoals de aas etende gieren en de grote zeearenden. Jammer, maar als je op vakantie gaat moet je zeker je verrekijker mee nemen! Maar goed, deze grote jongens (en meisjes) zijn echte jagers. Sommige rovers hebben een spanwijdte van 2 meter 80 !! De gieren kunnen wel een spanwijdte hebben boven de drie meter! Echt GIGANTISCH! Stel je voor, je hebt een slaapkamer van drie meter breed, dan zou die gier geen spiertje kunnen bewegen! Roofvogels kunnen ook heel oud worden zoal arenden en verschillende soorten gieren, de meeste gieren worden zo oud als een mens. Roofvogels kunnen heel goed jagen, zo goed dat ze zelfs prooien doden die 5 keer groter zijn dan zich zelf! Sommige roofvogels zijn echte loopvogels, zoals de struisvogel, maar ze kunnen wel vliegen. Zoals de secretarisvogel, die jaagt echt op de grond. Hij eet vooral muizen, slangen en grote insecten. De meest bekende roofvogel in Nederland is de buizerd (kijk naar het plaatje) Je ziet hem vaak zitten op paaltjes, op zoek naar een lekker hapje. Soms zit hij daar wel langer dan een uur!

Weetje

Visarend op nest, met een prooi!

Wist je dat het grootste roofvogels nest (van een amerikaanse zeearend) 3 meter breed en 6 meter hoog was? Echt heel groot, dat komt omdat verschillende arenden er aan werken. Ze hebben een levenslange band, dus komen ze ieder jaar terug naar het zelfde nest. Dan knappen ze het weer op en zo wordt het groter!

Ron 12.03.2016 18:26

Ik zoek condor geen saaien musjes

Nieuwe reacties

07.08 | 08:50

Hoi Charlotte, bij toeval kom ik jouw mooie site tegen met foto's die ik gemaakt heb. Het ik vind het erg leuk dat je zo met vogels bezig bent.

31.01 | 18:47

Beste Charlotte,

Wat is jouw mening over de vogeltelling van dit jaar? Ik maak persoonlijk zorgen over de opkomst van de mussen.

20.07 | 13:31

Goed bezig Charrie

20.07 | 13:26

wat een ambachtelijke flex! ga zo door, alleen laad hij wat traag.